Friday, January 3, 2014

Tahun Baru, Azam baru..

bismillahirrahmanirrahim...

Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. Allahu Akbar.. 

Allahumma solli 'ala Saiyidina Muhammad wa 'alaa aalihi wa sohbihi wa baarik wa sallim.. 
Allahumma solli 'ala Saiyidina Muhammad wa 'alaa aalihi wa sohbihi wa baarik wa sallim.. 
Allahumma solli 'ala Saiyidina Muhammad wa 'alaa aalihi wa sohbihi wa baarik wa sallim.. 

Sujud syukur kepada Allah yang masih memberi ruang dan peluang kepada kita semua, hamba-Nya untuk meneruskan kehidupan semata2 untuk mencari keredhaan Allah.. 
Kita juga masih diberi peluang untuk beribadat dan bertaubat atas dosa-dosa yang kita lakukan.. baiklah, setelah sekian lama tak mengemas kini blog ni, Alhamdulillah hari ni, Allah bagi lagi peluang untuk aku kongsi ilmu yang tidaklah seberapa ini dalam entry ini. 

Baik, hari ni 3 January 2014. ehh? dah masuk 2014 da.. eheee...kejapnya! Tahun 2013 membawa diri, kembali kepada Yang Maha Esa. Pejam celik, pejam celik.. Tahun ni tahun terakhir aku menuntut ilmu sebagai seorang guru pelatih di IPG Kampus Kota Bharu. Subhanallah... cepatnya masa berlalu.. dalam fikiran ni segar lagi ingatan pertama kali daftar ke sini. dengan muka hingusannya... tapi sekarang semuanya  bakal berakhir. Alhamdulillah dengan izin Allah, ujian  yang diberikan dapat aku tempuh dengan kekuatan yang dipinjamkan daripada Allah Yang Maha Segala-galanya. 


 
Azam baru? kita manusia ni, asal masuk tahun baru saja, akan fikir azam baru. Azam lama menghilang tanpa jejak macam tu je. huhu~ Ada juga rakan-rakan saya jumpa yang mana apabila ditanya tentang azam mereka, dengan muka yang selamber saja mereka cakap "Azam tahun ni macam tahun lepas la." Berdasarkan jawapan yang diberikan, di sini kita boleh lihat bahawa manusia ni kadang-kadang terlupa pada azam yang mereka janjikan. 

Awal tahun baru, semua sibuk menanam keazaman. Tapi ada di antara kita yang mana tak sampai sebulan, azam yang ditanam tu makin layu. Ada juga antara kita yang mana masuk saja tarikh 5 Jan, azam hilang macam tu saja. Tetapi ada dalam kalangan kita, azam tahun baru ini dipegang dan berusaha untuk mencapai. Contohnya, anak-anak yang menghafal Al-Quran, mereka akan berusaha untuk khatamkan Al-Quran tersebut. Calon SPM, mereka akan berusaha untuk mendapatkan gred terbaik masing2. Masing2 ada target tersendiri. Man Jadda wa jada. Siapa yang berusaha, dia akan mendapatkannya. Tetapi perlu diingat, sekiranya kita tidak mendapat apa yang kita usahakan, itu tanda Allah menguji keimanan.
sentiasa berbaik sangka dengan Allah Yang Maha Mengetahui.Azam aku?? 
Azam aku.. Aku nak berubah ke arah yang lebih baik. Dalam konteks berubah ke arah yang lebih baik sekarang ni, aku berazam untuk menjadi seorang PENDIDIK. Mendidik ni bukan senang. Kadang kala kita manusia ni mempunyai niat yang baik. Niat nya untuk mengajak rakan-rakan untuk sama-sama menjadi baik. Tetapi kaedah yang kita gunakan agak kasar dan lebih kepada menasihat, menegur. Kadang kala menyebabkan orang lain terasa hati. Aku sendiri tak cakap pada orang lain tapi lebih kepada diri sendiri. Aku sedar sekarang ni aku lebih kepada memberi nasihat, menegur rakan.. Ada sesetengah manusia boleh menerima teguran dan nasihat. Tetapi sesetengah orang tak boleh menerimanya. Jadi, aku sekarang cuba untuk menegur sambil mendidik. Jika tidak menegur sekali pun, akuingin menjadi seseorang yang boleh mendidik orang lain. Allah, beratnya! Tapi TAK ADA YANG MUSTAHIL. 

Seseorang pernah bagitau, yang memberi hidayah ni Allah. Jadi, kita sebagai hamba-Nya, kita cuba berusaha dan berdoa agar Allah jentikkan hati mereka untuk menerima teguran kita. Allah Allah Allah... Tiba-tiba teringat Rasulullah. Seorang insan yang agung. Baginda seorang pendidik yang baik. Ramai sahabat yang kaya raya memeluk Islam. Apa kuncinya ya? Teringat pula kisah Nabi Musa berlawan dengan 72 orang ahli sihir Fir'aun. Kesudahannya, ahli sihirtersebut memeluk Islam serta merta. Apa kuncinya? Adakah mu'jizat yang menjadi kunci? Tidak.. kerana mu'jizat yang ada diberikan pada Nabi lain tidak dapat menarik semua kaum mereka memeluk Islam. Dicari-cari jawapan tu sehinggalah mendengar seorang pendakwah ini berkata.. Kunci yang ada pada Nabi-nabi ialah ADAB DAN AKHLAK. Dengan akhlak yang beradab, ramai yang memeluk Islam. Sebaik-baik akhlak ialah akhlak Baginda Muhammad. Subhanallah...

Jadi, secara kesimpulan yang dapat saya berikan ialah kunci untuk mendidik ialah, jadi seperti akhlak Rasulullah.. =) Wallahua'lam...

No comments: